Löparen som försvann i Rotebro

Det var mycket varmt i Stockholm sommaren 1912, över 30 grader under solen. Maratonlöparna startade på stadion och sprang norrut mot nuvarande Sollentuna kommun och vid Rotebro kyrka vände löparna, vid den s.k. ”maratonpinnen”. Men, en löpare försvann på vägen tillbaka till stadion.

Maratonloppet olympiaden1912

Löparna någonstans på vägen norrut mot Rotebro kyrka, 1912.

Halva startfältet bröt och en löpare dog

Att segraren hette Kenneth Mc Arthur, Sydafrika, är det få som kommer ihåg. Däremot vet alla som känner till olympiaden 1912, att en löpare från Japan försvann! Som i stor magi gick japanen upp i rök.

 

Många skrönor har berättats om denne japan, de flesta påhittade. På grund av vätskebrist orkade han knappt lyfta fötterna efter vändpunkten i Rotebro. En familj som satt ute i sin trädgård för att troligtvis titta på loppet tog hand om honom och gav honom något att dricka. Han gav upp. Det gick inte springa i de dåliga skorna och starka värmen. Han vilade och återvände till förläggningen. Det är den sanna berättelsen, däremot inte att han gifte sig med en svenska.

Maratonloppet olympiaden 1912 som vykort

Löparna har nyss lämnat stadion i Solna. Notera att samtliga bär huvudbonad som skydd mot solen.

Inte konstigt att Shiso Kanakuri bröt loppet. Det gjorde halva startfältet. Värt att tänka på när det i år intesivt har diskuterats om hettan i Doha under VM i friidrott, var eller kunde vara en fara för hälsan. Likaså om den förväntade hettan under OS i Tokyo nästa år. Här i Stockholm 1912, var det så hett att en löpare från Portugal, Francisco Lazaro, kollapsade och dog dagen efter loppet p.g.a. vätskebrist.

 

Hvar fjortonde dag

Kanakuri hade alltså inte gått upp i rök. Han återvände helt enkelt hem till Japan, men tyvärr utan att meddela arrangörerna. Väl hemma gifte han sig och blev pappa. Kanakuri mådde fint och tränade för kommande OS 1916 som kriget satte stopp för. Men, skam den som ger sig. Han deltog faktiskt i de två följande olympiska spelen efter Första världskriget, 1924 och 1928.

 

Vår löpande hjälte återvände långt senare till Stockholm. Om det skedde tack vare Svenska olympiska kommittén eller på den legendariske och mycket originelle TV-mannen Ulf Thorén vet vi inte. Han som kallades ”Den förträfflige Herr Thorén” och det med viss rätt.

Kanakuri maratonlöpare

Den unge Kanakuri och den något äldre som nyss lämnat flygplanet för att äntligen springa i mål på Stockholms stadion.

 

Hur det än är med den saken så var det i Thoréns program Hvar fjortonde dag som Shiso Kanakuri, då 76 år, sprang upploppet på Stockholms stadion, sprängde målsnöret och noterade den "oslagbara" tiden 54 år, 8 månader, 6 dagar, 8 timmar, 32 minuter och 20,3 sekunder. Denna märkliga målgång inträffade ett år när mycket annat stort hände i världen, 1967.

Kanakuri löper i mål på stadion 1967

Shiso Kanakuri bryter äntligen målsnöret på Stockholm stadion 1967.

Vad har JapanPorten med denne löpare att göra?

Jo, vi har översatt texten till den japanska versionen av foldern som handlar om loppet och som här finns avfotograferad.

Folder om maratonlöparen som försvann 1912.

Folder om just detta maratonlopp 1912. Gjord av Eyeframe och översatt av JapanPorten.

Eyeframe gjorde foldern på uppdrag av SCIF och till minnet av detta säregna maratonlopp, där en löpare dog och en annan behövde 55 år på sig för att löpa i mål. Titta på den här summeringen av loppet och om Kanakuri i "nästan" rörliga bilder.

Känner du till SCIF?

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande (SCIF) bildades 1897 och är landets första centrala idrottsorganisation.
SCIF låg bakom Stockholms ansökan om att få arrangera de olympiska spelen 1912. Och inte nog med det, de var också involverade i bygget av Stockholms Stadion.

Här på SCIF:s webbplats finns mycket intressant att läsa för dig som gillar idrottshistoria.

Film om loppet 1912

Japanska motsvarigheten till SVT, nämligen NHK, har gjort en filmatisering av det makalösa loppet den 14 juli 1912. Filmen kommer att visas i japansk teve inför sommarolympiaden i Tokyo 2020, med start 2019.

 

Ulrika Yui, som är en av våra guider och tolkar i Tokyo, har varit med och arbetat på den här filmen. I det här fallet har Ulrika översatt materialet från svenska till japanska.

 

Skådespelaren Kankuro Nakamura spelar rollen som löparen som försvann. Här sminkas han inför en tagning på stadion.

Här finns en gnutta information om NHK:s dramatiseringar om märkliga olympiska händelser. Programmen planerar NHK sända under OS-året 2020.

 

Olympiaden 2020 arrangeras i Tokyo och skulle du behöva guide till dessa olympiska sommarveckor är du välkommen att höra av dig till JapanPorten. Vi kan staden och vi gillar idrott.


 

Till minnet av Ulf Thorén, en sällsynt programmakare

Små avsnitt och ett helt program av den Förträfflige Herr Thorén hittar du länkar till här nedan. Han måste ha haft ett speciellt förhållande till TV:s hallåor med tanke på hur ofta de förekom i hans program.

TV:s snygga och mycket populära hallåor

En efter en introducerar hallåorna Hvar fjortonde dag... Damerna var tydligen roade och njöt av situationen. Det syns på dem alla.

Ulf Thorén intervjuar Maud Husberg, en av TV:s hallåor, i den mycket anspråklösa studion. Hon stickar, han frågar, bl.a. hur det går till att bli hallåflicka.

Hvar fjortonde dag, ett program det var värt att vänta på. 16 minuter klassisk svensk teve av en man som dog för tidigt.

 

____

JP översätter

Här finns exempel på andra översättningar vi skrivit. Vi översätter själva, vi korrekturläser själva. Program använder vi inte.