Om oss

Vi har våra specialiteter till yrken och som intressen: japansk historia, fotbollsdomare, karate, riksspelman, lärare, mode & resor, karaoke, Marilyn Monroe, akvarellmålning, volleyboll och så vidare. Mest av allt är vi tolkar, guider och översättare och det finns många skäl till att välja JapanPorten.

Mai är tolk och guide

Mai Tanaka

Mai Tanaka är född i Fukuoka, i södra Japan. Läste svenska på universitetet i Osaka och har studerat vidare vid Göteborgs och Stockholms universitet. Hon kom till Sverige första gången 2005, som utbytesstudent. Hon har rest mycket och är intresserad av mode, kultur och språk. Hon tolkar och guidar i Sverige och Japan och skriver översättningar och är Jerkers högra hand (om honom nedan).

Aoi är översättare och tolk hos Japanporten

Aoi Hirata

Aoi Hirata är född och uppväxt i centrala Tokyo, i Shinjuku. Hon är en riktig "city girl". Aoi är förskollärare och har jobbat som förskollärare och barnvakt på en internationell skola i Japan där alla talar engelska. Hon studerar svenska sedan 2017 men fortfarande är engelskan hennes första språk efter japanskan. Aoi gillar att spela tennis, spela trummor, resa och mode. Hon bor i Sverige och i Japan i perioder.

Fumiyo Ono tolk hos Japanporten

Fumiyo Ono

Fumiyo är född och utbildad i Japan, men bott större delen av sitt vuxna liv i Australien, Storbritannien, Hong Kong och nu i Sverige. Trots stort inflytande från andra kulturer är Fumiyo fortsatt japanskt ödmjuk och hemlandets rötter finns kvar. Är instruktör på gym och tänd på yoga. Säger sig vara ärlig, ansvarsfull och noggrann. Vi vet att hon älskar vin och har diplom från London av något slag.

louise gyuide japanporten

Louise Bylund

Louise är född i Australien och bodde även i Iran och Ukraina innan hon 11 år gammal kom till Sverige. Louise har två stora passioner i livet: Japan och musik. Hon började dansa gammel- och folkdans när hon var 11 år. Nyckelharpa gav hon sig hän som 14-åring och fick 2015 den prestigefyllda titeln riksspelman.  I Japan har hon arbetat och studerat i drygt 5 år. Förutom japanska och engelska talar Louise utmärkt franska.

Kasumi guide för Japanporten i Tokyo

Kasumi Yokoyama (Eng-Jap)

Kasumi was born in Tokyo, grew up in Tokyo and has been living there most of her life. After working at different hotels and Thai Air and on top of that, cruise ships, she knows how to give you “Japanese service”. She also lived and worked in Australia, speaks English-Japanese and wishes she also could master Swedish. This “small problem” she solved by marrying a Spanish gentleman who speaks Swedish after living nine years in Malmö.

Ulrika tolk och guide i Japan

Ulrika Yui

Ulrika Yui är född i Jämtland och åkte till Japan 1989 för att träna karate. Hon tolkar i Tokyo och blir ditt perfekta sällskap när du är på resa och behöver svensktalande tolk. Då och då är Ulrika med på japansk TV som expert på Norden och hon har skrivit och publicerat en bok i Japan om föräldraskap. Har licens för att tolka i rättssalar. Hon är en mycket social kvinna och hjälper dig sätta ihop guidade program i Japan. Jo, hon har 4e Dan i Kyokushin karate.

 

Tokie Tanaka, guide i Japan-Japanporten

Tokie Tanaka

Tokie är specialist på turism och en utmärkt guide när du åker omkring i Japan. Hon har japansk licens som reseledare och turistguide och har egna dagsprogram för Osaka och Kyoto, två städer hon kan som sin egen ficka. Tokie talar även lite spanska och reser världen över i det privata. Fotot ger ingen rättvisa, för oftast ser vi henne i fallskärm, i raviner, på bergstoppar, i skogar, på haven osv. Maraton har hon sprungit på 3:53, hon spelar tennis, har utövat friidrott och gillar fotboll.

mikael japanporten

Mikael Adolphson

Professor i Japansk historia och har medeltiden som specialområde vid University of Cambridge där han också är chef för Department of East Asian Studies. Kommer från Kalmar och har bl.a. studerat i Lund, Stanford och Kyoto. Han har skrivit böcker och artiklar om handel, buddism, krigare och munkar. Han har varit volleybolltränare, bl.a. i Uppsala och Göteborg och lagar till hyggliga kroppkakor. Mikael håller föredrag i Europa, Japan och Nordamerika.

Hanna Löfman

Hanna är en av våra svenskor i leden. Hon har fil.mag. i japanska och statsvetenskap och har tidigare arbetat i Japan. Hanna har arbetat som assistent till en japansk försvarsattaché vid Japans ambassad i Stockholm. Därtill är hon en duktig illustratör och akvarellmålare som gärna tolkar konst, kultur och säkerhetspolitik. Hanna talar även tyska samt något lite koreanska.

Tani tolk och guide i Tokyo

Mitsuhiro Tani

Matsuhiro Tani bor i Tokyo, men är född i Osaka. Han är expert på T-banor och tåg och tar dig alltid till den bästa hållplatsen. Tani är aktiv fotbollsdomare och gillar all idrott. Karaoke är han också förtjust i och gör dig sällskap till karaokebarer och hjälper dig hitta restauranger och barer på udda ställen. Bodde ett år i Värmland för att studera svenska. Tani talar även lite spanska.

jerker

Jerker Bergström

Jerker startade Japanporten 1998. Egentligen började det hela åtta år tidigare i Osaka, där han bodde i 10 år. Numera vår administratör, men även guide i Kansai, d.v.s. Osaka. Kyoto, Nara, Kobe och däromkring. Arbetat på mässor i Tokyo som representant för svenska företag. Han har faktiskt tagit lektioner flera år i blomarrangemang och teceremoni. Jerker vet mycket om coffee shops i Osaka, en del om volleyboll och som född i Lappland åker han skidor.