Cheftränare Erik Nilsson når 7:e dan

Efter många år av träning har Erik Nilsson nått 7:e dan i karate. I maj 2015 var han åter i Tokyo för att träna med sin gamle instruktör. Innan resan kunde bli av, skrev Erik brev till tränarna i Tokyo. Vi översatte breven mellan svenska och japanska.

Träning med japanska eliten

I maj åkte jag åter till Japan för att få träna med mina ”senseis”. (Sensei är ett begrepp som passar många yrkesutövare i Japan: skollärare, tandläkare, karateinstruktörer, m.fl. /Japanportens anm.)

 

1997 tillbringade jag många veckor i Japan och tränade karate och KobuDo med sensei Kaneta Soke, ledare för Martial Arts Kaneta. Nu skulle jag få återse Kaneta och träna med honom, något värt att se fram emot. Dessutom hade vi bokat in än mer träning tillsammans med min andra tränare, chefinstruktör för karatestilen Gojuryu Yuzenkai. Efter en natt av sömn bar det iväg till Atsugi i Kanagawa i närheten av Tokyo city. Tränade med sensei Kancho Omoto, chefsinstruktör för Gojuryu International KarateDo KobuDo Yuzenkai.

 

Uppgradering klar

Vi körde tämligen hårt från tidig morgon till midnatt. Fick chans till mycket bra träning och kunde slutföra den avancerade utbildningen för Shihans, högre karateinstruktör, vanligtvis 5 DAN och över.Erik Nilsson träna karate i Tokyo

Shihans, elitinstruktörer, tränar under ledning av Kancho Omoto

Umgicks med den lokala karategruppen och fick även lite sightseeing i närområdet. Vi besökte bl.a. Odawara CastleDojo karatelokal

Klockan är nio på kvällen, men träningen pågår.

Diplom för 7:e dan

ErikNilsson mottar diplom i Tokyo

Kancho Omoto, är chefsinstruktör för Gojuryu Yuzenkai. Här har han just överräckt kursdiplomet till Erik Nilsson för avklarad "Avancerad kurs för Shihans" samt "Diplom/license Branchchief Sweden Yuzenkai Gojuryu Sweden".

Avslutade med semester i Kyoto

Efter vistelsen i Kanagawa var det dags att resa till Fujioka och besöka min gamle sensei Soke Kaneta. Stannade ett kortare tag och återupplivade gamla minnen.

 

Väl i Japan ville min fru och jag gärna göra något annat än enbart träna karate, för min fru tränar också sedan några år tillbaka. Vi tog oss tid och semestrade.

 

Åkte förstås till Kyoto och väl där blir det av bara farten till att besöka tempel och trädgårdar.Besökte också Kyoto budocenter Botokuden, som är något av ett mecka för Budoarterna. Botokuden instiftades av kejsaren cirka 1890 för att ge budoarterna ett center, Martial arts hall.

 

Innan vi vände hemåt stannade vi i Tokyo några dagar. Shoppade i stadsdelen Shinjuku (skivor och böcker) och åkte en sväng till Asakusa och Tokyo Tower med loop line, tåget som går runt Tokyo city. Japan mycket trivsamt på alla sätt. Människorna är trevliga och miljöerna tilltalar mig mycket.

 

Erik Nilsson
Hikarikai Telge Karate

 

P.S.
Erik är chefsinstruktör för Hikarikai Telge Karate. Han har 7 DAN Motobu ha Shitoryu, representant för Martial arts Kaneta Kai, World Motobu ha shitoryu, samt 7 DAN Gojuryu, representant för Gojuryu International KarateDo KobuDo Yuzenkai.