Norrländsk mat och dryck: lockar det japaner?

Är löjrom något som får en japan att lysa upp? Eller iscider gjord på frusna äpplen? Företagare från Västerbotten, Jämtland och Norrbotten åkte till Japan och presenterade sina produkter och gjorde studiebesök hos bjässar på den japanska marknaden.

Handelsresande i mat landade i Tokyo

Här följer en mycket kortfattad redogörelse om sex företag och deras representanter som reste till Japan i september. Möten med Svenska ambassaden, Business Sweden samt intressanta studiebesök hos japanska storföretag.

 

Cristina Lindberg Ghimpu och Sofia Lindström från Västerbottens handelskammare Skellefteåkontoret ledde delegationen till Japan. Till hjälp arbetade vår tolk och guide Ulrika Yui med den praktiska planeringen på plats.

 

Bilden nedan är från morgonen den sista och enda dagen i Osaka, där representanterna från handelskamrarna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland träffade och pratade med viktiga personer från Osakas handelskammare.

företagare hos Osaka handelskamamre

Främre raden fr.v. Sofia Lindström (Handelskammaren), Katarina Paulson, Jenny Berg, Helene Hellmark Knutsson (Landshövding Västerbotten), Shingo Torii (vice ordf. Osakas Handelskammare), Tove Franzen, Negoro Takayoshi (Director of International Division Osakas handelskammare). Bakre raden fr.v.: Thomas Andersson & Oskar Ödling.
(Klicka bilden för förstoring.)

Visade upp sig själva och talade sig varma för produkterna

Den viktigaste delen av besöket i Tokyo var att inför japanska affärsmän och affärskvinnor presentera sina produkter. Alla dessa framträdande skedde i Akasaka, Tokyo och på engelska med Ulrika som tolk.

Hur gick det då?

Det vet vi inte och det lär vi få vänta med att höra. Japaner är vana att bli uppvaktade av affärsmän och affärskvinnor från andra länder och de verkar aldrig ha bråttom. En framtida kontakt med en importör kan ta flera år att nå fram till, men när och om det sker kan det betyda mycket för ett mindre företag. Förutom att uppvakta möjliga importörer hann de även med intressanta studiebesök hos riktigt stora företag. Låt oss börja med två intressanta studiebesök i Tokyo. Först Kirin bryggerierna.

 

kirin bryggerier japan

Kirin bryggerier i Gotemba.

Kirin brewery

Kirin är förstås en stor producent av många olika drycker i Japan. Är mest känt för sin öl och då i första hand den populära och välsmakande Kirin lager. Populär är även deras iskaffe på burk som heter Boss.

Företaget är grundat år 1885 i Yokohama, söder om Tokyo.

Kirins destillerier och bryggerier ligger i Gotemba, söder om Tokyo, nära Shizuoka och berget Fujii.

Bryggeriet sålde 124 miljoner lådor/backar öl 2021. Plus 30 miljoner med lägre malthalt (Low malt beer).

Kirins webbplats (eng).

Kirin bryggerier visningsrum och butik

Mängder av produkter i Kirins butik. Inte enbart alkohol.

Ichikudo förpackningar

Hos Ichikudo fick besökarna en insikt i den mycket omfattande och sofistikerade förpackningsindustrins verksamhet. Har du något att sälja som är delikat, då behöver du också lägga tid och pengar på förpackningen. Jenny Berg som tillverkar choklad bör noga, noga tänka över detta faktum.

Ichikudos webbplats (eng).

förpackningar

Förpackningsindustrin är gigantisk i Japan. Uppfann japanerna eller kinserna "förpackningen"?

Suntory whisky

Shinjiro Torii grundade Suntory 1899 i Osaka och nu driver Shingo Torii, sonson till grundaren och tredje generationens mästarblandare hos House of Suntory, företaget framåt även internationellt. Suntory är ett av världens största företag när det kommer till whisky, öl, olika läsk, vin, mm. Whiskyn är deras främsta produkt internationellt. Shingo Toriis son är sedan 2025 president för Suntory.

 

Våra norrländska företagare och representanterna för handelskamrarna fick ett mycket nära möte med Suntorys smakexpert och Mäster, Shingo Torii eftersom han är en av de som leder arbetet i Osakas Handelskammare: Osaka Chamber of Commerce and Industri (OCCI).

landshövding västerbotten och suntorys chef

Västerbottens landshövding Helene Hellmark Knutsson och Shingo Torii, Osakas handelskammare och Mäster hos Suntory.
Båda ser mycket nöjda ut.

Suiken fiskeindustri

Den här gruppen besökte företaget Suiken. De är verksamma inom fiskeindustrin och förutom att de hanterar själva råvaran så utvecklar och producerar de även produkter till fiskeindustrin. Suikens webbplats (eng)

norrländska företagare i japan

Suiken Säljmanagement två personer, Iivari Valli, Suiken Säljmanagemen, Cristina Lindberg Ghimpu (Handelskamamren västerbotten), Emma Gabrielsson, Riikka Engman (Region Västerbotten), Dag Klingstedt (Tolk och matkunnig bosatt i Japan), Kristina Hägglund (Handelskammaren Mittsverige) samt en kvinna från Suiken. (Klicka för större bild.)

Business Sweden Japan

Hikaru Hashimoto, Business Sweden i Japan träffade alla från norr och berättade om Japans matmarknad och vilka möjligheter det finns att presentera och marknadsföra sina produkter i Japan som matmässan FoodEx, där Katarina Paulson sommaren 2024 ställde ut sina snygga, eleganta flaskor (Jaure) med vatten från Vilhelminafjällen.

 

Produktpresentationerna

Eftermiddagen dag två i Tokyo fick varje företag cirka 15 minuter på sig att presentera sina produkter som de tänker sig kan passa den japanska smaken. Japanska distributörer lyssnade och press eller som nedan, en medieplattform som fokuserar just på skaldjur fick möjlighet att prata med företag som intresserade just dem.

 

Yohei Okubo på Minato News, som är en medieplattform med fokus på skaldjur baserad i Japan. Här intervjuar han Iivari Valli, Vattudalens Fisk och Emma Gabrielsson hos Guldhaven Pelagiska.

pressmöte

Yohei Okubo, Ivari Valli, Emma Gabrielsson och tolken under dessa dagar, Ulrika Yui.

Hos ambassadören

Sveriges ambassadör i Japan heter Viktoria Li. Hon träffade förstås alla resenärerna och talade om Japan. Om hon gav några råd vet vi inte, men trevligt var det i alla fall.

sveriges ambassadör i japan

Sveriges ambassadör Viktoria Li vid bordets kortända. (Klicka på bilden så visas en annan bild från besöket.)

Matbuffé i Tokyo

Buffén innehöll ingen svenska mat. Även om där var några japanska gäster var den i första hand till för alla svenskar på plats och då passar förstås japansk mat bäst.

 

Liten utvikning om mat:

Undertecknad har vid fleral tillfällen och tillsammans med en smålänning arrangerat julbord i Osaka. Vi kan rapportera att allt inte går hem. Tag aldrig med inlagd sill som present när du åker till Japan. Alldeles för mycket socker! Däremot blev den rosa rödbetssalladen (hemlagad) en succé.

matbuffe Tokyo

Matbuffén i ambassadbyggnaden med japanska rätter. (Klicka för större bild.)

Företagen som reste till Japan

Guldhaven (Kalix)
Vattudalens fisk (Strömsund)
Jaure (Vilhelmina)
Lingari Group (Tärnaby)
Brännland iscider (Vännäsby)
Nordic Chocolate (Umeå)

samt representanter för ...

Västerbottens Handelskammare

Region Västerbotten
Handelskammaren Mittsverige 
Länsstyrelsen Västerbotten

Tokyo från luften

Stor-Tokyo från luften. Ett område stort som Skåne. (Klicka fotot)

 

Foton: Västerbottens handelskammare och tolken Ulrika Yui.

Text och sammanställning: Jerker Bergström (efter information från handelskammaren)