Teceremoni i Kyoto

Boka plats och upplev en traditionell teceremoni på tatamigolv. Värdinnan i vacker kimono och du kan också klä dig i frasigt och tjockt siden. En sittupplevelse!

Japanskt trähus med teceremoni för turister

Du väljer mellan två platser i Kyoto: det finare terummet finns i detta trähus, med en japansk trädgård (rummet kallat Trädgården). Det andra i en lägenhet närmare centrum (kallat Staden). Båda terummen har tatamimattor och med lika skickliga värdinnor vackert klädda i kimono.

Tehuset Trädgården

Privat grupp: 8 000 yen/vuxen och barn över 7 år

(680 kr mars 2020.)

Egen teceremoni: 12 000 yen för 1 person.

Total tid ca 60 min.

 

I Trädgården är det alltd privat teceremoni. Du dricker teet tillsammans med de personer du reser med eller ensam. Okända kan inte deltaga.

 

Japanportens personal tar teceremoniGuiden i Kyoto Tokie och Jerker sitter på en kudde och i en ställning som kallas seiza.
Tehuset i japansk trädgård

I det här huset serverar vi eller snarare Temästaren, ditt te. Teet kallas macha, är grönt och serveras naturellt. Mycket olikt engelskt te.

Guiden i Kyoto framför entrén till tehus i KyotoGuiden Tokie framför entrén till tehuset Trädgården i Kyoto.

Fint hus i trä med japansk trädgård. Intill finns en Zen-trädgård. Besöket går bra att kombinera med andra betydande sevärdheter som Shoguns borg och Guldpaviljongen.

 

Väl långt för att promenera till tehuset från Kyoto centrum. Tillsammans med guiden åker du tunnelbana från Kyoto station och ni tar en kort promenad sista biten eller åker taxi hela vägen. Är ni många kanske ni hyr en minibuss.

Hyr dig en kimono
 • En lyxig känsla och en upplevelse att gå och sitta i.
 • Beställ och vi bekräftar ifall det finns kimono ledig till ditt datum.
 • Samtidigt ber vi dig om mer information så att tehuset kan förbereda ett urval av några kimonor till din dag.
 • Du får hjälp med kimonon av en påkläderska. Känn hur du "paketeras" i frasigt siden.
 • 4 000 yen i hyra.
 • Make up och frisering är extra om nu påkläderskan har tid att hjälpa dig. Är du intresserad får du göra beställningen senare och då får du ett pris.

Tehuset Staden

Privat grupp: 6 000 yen/vuxen och barn över 7 år.

(510 kr mars 2020.)

Öppen grupp: 3 000 yen/vuxen och barn 7-12 år 1 500 yen. Okända personer kan delta, dock inte fler än 8 personer.

Total tid ca 45 min.

 

Privat ceremoni är möjlig även i det här terummet och som du beställer när du bokar. Finns ett speciellt rum för privat ceremoni.

 

Teceremoni i terummet som ligger i de mer centrala delarna av Kyoto.

Terummet Staden ligger närmare Kyoto centrum än tehuset Trädgården. Något enklare terum, men med tatamimattor och värdinna iklädd en vacker kimono. I övrigt är även allt annat i original som i Trädgården.

Värdinnorna i tehuset Staden

Kvinnorna som gör ditt te är alltid klädda i kimono. Du kommer i dina semesterkläder och du sitter som du vill. Det går även att sitta på stol.Värdinnor för teceremoni i Kyoto

Här står de, värdinnorna som genomför din teceremoni och alltid bär kimono.
Te med frasigt siden – Hyr kimono!
 • Lyxigt värre blir det med kimono till teceremonin.
 • 1 timma innan teceremonin går vi till kimonostudio och du provar ut din kimono. Vill du komma tidigare meddelar du oss några dagar i förväg.
 • Butiken ligger intill tehuset.
 • Du får hjälp med kimonon av en påkläderska
 • 4 000 yen i hyra.
 • Frisering och make-up är extra. Du beställer och betalar vid ankomsten.

Hur går en teceremoni till i dessa båda rum?

I Trädgården kommer du till ett välkomstrum där du får en liten presentation. Väl inne i teceremonirummet visar värdinnan på din sittplats. Du sitter på en kudde (zabuton), men det finns även låga stolar. Den här stunden är för dig och din värdinna förväntar sig inte att du ska bete dig som en rutinerad japansk gäst. Koppla nu av och titta på elegansen.

 

Teceremoni i Kyoto japanporten

Temästaren Maya san sitter framför de atteraljer hon behöver för att genomföa en teceremoni.

Små kakor för sötmans skull

Värdinnan, som sitter i seiza (på knä) vänder sig mot dig, håller händerna sträckta framför sig och nuddar lätt golvet med fingertopparna och bugar för dig. Du behöver inte buga. Möjligen kan du nicka.
Hon serverar dig en eller flera små kakor. Det söta serveras innan du dricker ditt te. Macha (te) är något beskt så passa på att ta in lite sött i munnen. Hon pratar inte heller. Cermonin är lågmäld.

 

teskål för teceremoni, chawan

Chawan (Ochawan artigare språk) är den skål du dricker teet ur. Håll den med båda händerna.

Drick upp allt - Några råd

Ta upp teskålen (chawan) med båda händerna. Om möjligt tömmer du skålen i tre drag, tre klunkar. Du behöver inte dricka ljudlöst. Det går bra att sörpla i sig de sista dropparna. I pausen mellan dina klunkar, kan du passa på att fråga något om ditt te, om skålen eller vad du funderar på under förutsättning att värdinnan inte är upptagen med att göra nytt te till någon annan. Titta gärna noggrant på teskålen när du är klar och innan du sätter ned den på golvet. Beundra hantverket en kort stund. Klart!

 

Kort version av råden: var lågmäld, ät kakorna, ta upp skålen och drick den tom.

Maya berättar för vår guide om teceremoni, vad den är till för, hur man förväntas uppföra sig (som japan).
Filmen visar Maya i motljus och en del av ceremonin.

Sitt som det passar dig

Om du vet att någon kanske ringer så bör du stänga av mobilen. Prata gärna och med låga röster. Lyssna till ljuden från värdinnans rörelser. Ljudet från kimonon, ljudet av vattnet. Själva andemeningen med en teceremoni är att koppla bort yttervärlden. Byta sittställning får du gärna göra om du sitter på golvet. Det finns stolar att sitta på om du föredrar en bekvämare sittställning. Det är också fritt fram för dig att ställa frågor till värdinnan utom under tiden hon gör teet.

Boka dag för teceremoni

Datum och tid på dagen bokar du när du mejlar till oss om att du vill boka guide i Kyoto.

Kimono och frisering med make up behöver du inte boka samtidigt som själva ceremonin. Däremot är det en god idé att informera kimonostudion om att du är intresserad.

Te + annan aktivitet

Den här aktiviteten kan du boka med Tokie som guide och följeslagare i Kyoto och be henne göra ett dagsprogram kring. T.ex. besök i Shoguns slott eller Guldpaviljongen eller Zenträdgården intill tehuset Trädgården. Gör så och du får en mycket innehållsrik dag.

Förskott

Vi ber dig om förskott för teceremonin när du eller någon i ditt sällskap även bokar en kimono. För enbart teceremonin ber vi att få återkomma.

Äkta teutrustning att köpa

När du lämnar Trädgårdens och Stadens terum finns möjlighet att köpa te, ”visp”, teskål och andra saker. Högst normala priser och så är det nästan alltid i Japan. Det är ont om präktiga turistfällor.