En mänsklig robot serverar dig kaffe

Rörelsehindrade arbetar på kafé utan att var där.

Bakom varje robot finns en människa

På kafé Dawn Avatar är det robotar som serverar kaffe till dig som gäst. Det verkligt speciella är att robotarna fjärrstyrs av personer med olika rörelsehinder.

robotar i kafé

Robotorna glider om kring mellan borden, tar upp beställningarna och serverar.

Någonstans i Japan sitter eller ligger en man eller kvinna och styr roboten med en styrsticka i sin mun eller på annat sätt via en dator eller en smart telefon. Tanken är att bryta ensamheten för människor med rörelsehinder eftersom operatörerna inte kan gå, inte kan prata eller inte kan röra armarna.

Mänsklig intelligens

Grundaren till företaget, Kentaro Yoshifuji, var som barn svårt sjuk under en lång tid och kände sig då ofta ensam. Hans målsättning med företaget är att just bryta ensamheten.

Det är alltså en människa ”inuti” varje robot. Någon som pratar med dig och serverar dig. En stor framgång för tekniken och för människorna som måste tillbringa i stort sett all sin tid i hemmet.

styr robot med munnen

Liggande i sängen styr hon sin robot i kaféet i Tokyo.

Ute och arbetar

Nu är åtminstone några av dem ute i arbetslivet, ser och pratar med kunderna även om de egentligen befinner sig 30-40 mil från själva kaféet som är öppet för alla, är luftigt och har ordentligt med utrymme mellan de låga borden.

Dawn Avatar finns i stadsdelen Nihonbashi i Tokyo.