Boro är modet som spar på jordens resurser

Japanska ordet boro beskriver att återanvända det slitna, utnötta och ruggade tyget gång på gång. Gott för vår natur, mest av allt för vattnet. Nu har det blivit ett gott mode.

Japanska BORO 襤褸

Boro är ett japanskt ord för något som är slitet, utnött. Plagg som en gång i tiden var nysydda och fina. Med tiden blev de (mycket) slitna och kanske utnötta men delar som var fina återanvändes, eller så lagades hela plagget.

Boros historia

BORO är slitna och till synes värdelösa textilier och gamla, sönderrivna eller lappade kläder.

I dag dränker ”snabbmodet” människor med enkla kläder i överfulla butiker, men för 150 år sedan var tillgången på textilier i Japan mycket knapp. För bönderna på slätterna och i bergen och för fiskarfamiljerna utefter Japans långa kuster var kläder och material för att sy plagg sällsynta och dyra. Då var inte textilier ett problem för miljön.

 

Naken kan dock ingen gå, så människorna här började använda en traditionell sömteknik som kallas sashiko till att förstärka kläderna och få dem att hålla längre och på köpet ge värme.boro-sashiko jeans japan Boro och sashikosömmar i modern tappning - lagade jeans.

Sashiko - sättet att sy och laga

Människor som inte hade råd att köpa en hel tygrulle (och det gällde de flesta) köpte stuvbitar i storstädernas butiksområden i Edo (nuvarande Tokyo), Kyoto och Osaka. De sydde ihop tygbitarna till arbetskläder, filtar och nattkläder. När plaggen blev slitna och började falla sönder, lagade och förstärkte kvinnorna familjens kläder med hjälp av sashiko-tekniken.

filt i boro, dvs lappad och lagad

Flicka sveper sig med en filt där tekniken för att sy ihop tygbitarna kallas sashiko. Lappstilen, återanvändandet kallas boro

Det förekom inget slöseri med tyger och kläder. Istället användes allt på nytt. Kanske förvandlades plaggen till underkläder och när dessa slitits ut kunde trasorna vävas in i en golvmatta eller användas till dammduk.

 

Eftersom människor använde samma tygstycken i flera generationer, blev boro intimt inblandade i familjens historia och deras kollektiva minne. Och i detta totala tillstånd finns skönheten och kraften i boro och sashiko.

 

Mer om Boro kan du läsa på den japansk designern Shinichiro Ishibashi webbplats (jap och eng). Här finns många fler fotografier att titta på.

Ishibashi japansk designer av boro

Shinichiro Ishibashi

Tid för återbruk

Många har tröttnat på det snabba växlingarna i modet, kanske även den sämre tygkvaliteten med sömmar som inte håller och i stället börjat återanvända, sy om och laga, som jeansen ovan. De som kan sy själva är lyckligt lottade och har mycket att hämta ur, så länge folk hellre kastar än använder.

 

Det som var en livsnödvändighet en gång i tiden världen över, att återanvända plagg och tygbitar, har influerat den svenska Rave Review som internationellt lanserar "remake fashion".

Modeshow Rave Review Från Rave Reviews webbplats.
Hopsytt på nytt för livets skull

Östasiatiska museet i Stockholm har nu i januari 2021, en pågående utställning som är tillfälligt stängd men öppnar så snart det är möjligt. Då åker du till stan, promenerar genom Kungsträdgården, förbi Grand Hôtel och Nationalmuseet vidare över bron ut till Skeppsholmen. Sväng vänster och där är Östasiatiska, ganska nära Moderna museet. Utställningen heter Boro - Nödens konst

 

Damer i boromode, kläder som består av lappar, stuvbitar

Tre damer från Chiba (del av Stor-Tokyo) klädda i återanvända och lagade kläder, boro.

Vem av de tre damerna som äger bloggen och kallar sig ”Linlövet” vet jag inte, men hon arbetar ständigt med att ta tillvara allt överflöd, allt som vanligen kastas bort och göra om det till något nytt. Bloggen har många foton och är på japanska.

 

Gör naturen en stor tjänst – Strunta i snabbmodet

Modeindustrin är en av världens mest klimatbelastande och förorenande branscher. Men eländet ser vi inte i Sverige, men väl i Asien.

Så här skriver SVT den 4 januari, 2021:

Den smutsiga modevärlden. Klicka på fotot och du kommer till sajten The Designers Studio.

Större miljöbov än flyg och sjöfart

I alla led släpper modeindustrin ut mer växthusgaser än flyget och sjöfarten tillsammans, enligt FN:s handelsorgan Unctad. Fabriksutsläpp av kemikalier orsakar förorening av mark och vattendrag i de fattiga länderna där en stor del av textilproduktionen är förlagd.

 

– Vi kan se att 80 procent av klimatpåverkan kommer från produktionen. Så varje plagg som inte tillverkas är en klimatvinst, säger Jonna Elofsson Bjesse, miljövetare och kommunikationsansvarig på föreningen Medveten konsumtion. Originalinslaget i SVT.

./. Slut citat.

 

P.S.

Om du surfar och söker på boro och sashiko på nätet och använder kanji (japanska tecken) får du upp många bloggar och många foton.

Boro 襤褸, Sashiko 刺し子.

 

Kom ihåg att läsa om shibori - att färga ungefär som batik

 

Sammanställt av Jerker Bergström